Velg en side

Alle som elsker fly, oppsøker flyplasser og stevner for å få med seg de utroligste flymaskiner. Mange sjekker til og med avgangene, slik at de vet når spesielle fly kommer på besøk. På denne måten kan de få tatt perfekte bilder når flyene letter. Det er også en magisk oppleve å få med seg et flyshow. Det er ikke så vanlig med flyshow i Norge, da forholdene er relativt små for denne type underholdning.

I USA derimot er det flere flyshow hvert eneste år. Las Vegas er intet unntak. Las Vegas har en av de største militære flybasene i landet. Ved Nellis Air Force Base, kan man hvert år være tilskuer under det årlige flyshowet (Nellis AFB Airshow). Flyshowet er også kalt Aviation Nation eller America`s Air Show på grunn av sitt rykte og popularitet.

Det er bare en kort kjøretur unna hovedgatene i Las Vegas, før man er ute i ørkenen og Nellis AFB.

Det årlige arrangementet foregår i november og er en fin måte å få sett både historiske fly og nyere fly i aksjon.  Her kommer flyene i overlydshastighet kun meter fra bakken, mens andre tar piruetter og looper i luften. Det er et fantastisk show for tilskuerne på bakken.

Mange attraksjoner på Nellis AFB Airshow

For de spesielt interesserte og fly-entusiastene der ute, finnes det mange helt spesielle fly å se, på flyshow ved Nellis Air Force Base. Ikke bare vil man få se en ekte Thunderbird, men også spektakulære oppvisninger av både F-22 Raptor og F-35 Lighting II. Pilotene utfører utrolige stunts og akrobatiske manøvrer i luften. I tillegg kan man se kamphelikoptere og andre helt spesielle fly, slik som F-4 Phantom, F-18 Super Hornet, eller bombere som B-1B Lancer og C-17 Globemaster.

Det er når flammene står opp fra bakken og flyene farer i toppfart gjennom flammene at showet virkelig tar av. Etterfulgt av demonstrasjoner av hvordan luft-til-luft og luft-til-bakke angrep foregår. Heldigvis er det kun et show.

Andre muligheter

Dersom man er i Las Vegas litt tidligere på året, kan man likevel få med seg spektakulære flyshow. Da må man belage seg på en litt lengere biltur. I september arrangeres det et flyshow i Reno, lengre nord i Nevada, en by som rommer en kvart million innbyggere. Byen ligger ca. 7 timers kjøring fra Las Vegas, og det er ikke langt når man kan få med seg et av landets beste flyshow.

Pilotene her gjør de mest utrolige fly-stunts. De kaller seg for ”The Texas Flying Legends Museum” og viser fram en rekke fly som har flydd i utallige kriger i det 20. århundret.

Av fly kan nevnes:

*B-25 Mitchell (Betty`s Dream) fløy og bombet Japan i WWII.

*TBM Avanger fløy over Stillehavet

*P-40K (Aleutian Tiger) frontline for USAAF, utdatert i WWII men gjorde oppdrag likevel

*FG-1D Corsair WWII og Koreakrigen kalt den ”plystrende døden med vinger”

*P-51D Dakota Kid II eskorterte bombefly

*Spitfire Half Stork britisk fly

Det er også mulig å ta flyene i skue på nært hold og prøvesitte dem. Men ellers er det viktig å ha med seg øreplugger, en god stol og masse fly-glede. Showene varer i flere timer, og her og der kan man få kjøpt mat og drikke. Det er både suvenirbutikker og annet å se på mens man venter på neste fly.

Las Vegas er også vert for en av verdens mest trafikkerte flyplasser (i nabobyen Paradise), McCarran International Airport, hvor det også går direkteflygninger til Oslo, Stockholm og København. Nærmere 50 millioner passasjerer kommer innom denne flyplassen hvert år. Det gjør denne flyplassen til en attraksjon i seg selv, spesielt for fly-entusiaster.