Velg en side

Man befinner seg i neonjungelen på The Strip, og det blinker overalt du enn ser. Det er ikke Syndenes by man er her for å oppleve, for egentlig kan man ikke fordra bylivet og asfaltjungel.

Langt fra en frodig jungel finner man den knusktørre Death Valley, en del av Mojaveørkenen som ligger i staten California som ligger 86 meter under havet! Her er det svært varmt og svært mye sand. Det er nesten utenkelig at det kan overleve dyr her. Men det gjør det. I dette ekstreme miljøet, tårner snødekte fjell seg i de omliggende områdene. Med sitt nokså morbide navn, er stedet hjem for er mangfoldig plante og dyreliv. Det er hit man skal for å observere og oppleve de ville dyrene.

Dyreliv i ugjestmildt miljø

Området som ligger bare en times kjøring fra Las Vegas sine blinkende neonlys, får bare 4-5 cm regn hvert år. Temperaturene kommer opp mot 50 grader Celsius, men likevel klarer mange dyrearter å overleve her. Mange av disse dyrene har klart å tilpasse seg varmen med å kunne overleve på mindre vann, og det er ikke mye vann å finne. Ville geiter og bukker kan gå flere dager uten vann og kan miste 1/3 av kroppsmassen uten å ta til seg ny næring. Men når den først finner vann igjen, kan den drikke mange liter av gangen.

Kengururotte er også et dyr som lever her. De er så tilpasset at de ikke trenger tilførsel av vann i det hele tatt!  De tar kun til seg vann gjennom dietten sin som består av frø og vegetabilsk føde. I tillegg bevarer de kroppens vannbeholdning ved å ha veldig konsentrert og tørr avføring.

Skilpadder finner man også mange av i ørkenen. Denne er en mester på å unngå den uutholdelige varmen. Den oppholder seg for det meste i hulen sin, godt gjemt under skallet sitt. I den varmeste perioden går skilpadden i en slags dvale for å bevare kreftene og holde på vannet. I de verste årene er bare skilpadden aktiv i tre måneder av året.

Andre dyr er aktive på natten og sover på de varme dagene. Prærieulvene jakter hurtig på kjølige netter og i tidlige morgentimer.

Harene gjemmer seg i nattens mørke ved å springe fra side til side uten noe fast mål. De kan slippe ut varmen med de enorme ørene sine, og når den trekker inn igjen i skyggen strømmer varmt blod tilbake og varmer kroppen.

Men noen holder også ut i sommersola. Selv om kvikksølvet smelter i 40-50 varmegrader, springer jordgjøken fort over ørkenmarkene. De har en naturlig høy kroppsvarme som gjør at den tåler den ekstreme varmen.

Villhester og esler overlever ved å holde til i mer frodige deler av ørkenen der de finner vann og planter. Men bestandene vokser og mange er bekymret for hvordan de skal overleve.

Av kattedyr finner man både gaupe, grevling og stinkdyr. De bruker alle sine fordeler for å overleve i det ugjestmilde miljøet.

Det finnes i tillegg en rekke gnagere og ekorn i ørkenen. I tillegg til småkrypene finnes ett stort antall amfibier og reptiler, fugler og tusenvis av insekter. Som om ikke det skulle være nok, finner man også fisk her. Disse kommer inn under de svært truede artene og bestandene er nedadgående. Fisker som Devils Hole Pupfish og Squawfish har tydeligvis klart å adaptere seg til det varme og saltholdige vannet. Bestandene har også falt som resultat av at sportsfisk har blitt satt ut.

Det er ikke vanskelig å se at dyrelivet klarer seg tross de harde forholdene de utsette for. Det er derfor viktig at de som kommer til Mojaveørkenen og Death Valley har respekt for omgivelsene og tar vare på miljøet. Da kan dyrelivet ha en trygg framtid.