Velg en side

Den sagnomsuste byen langt ute i ørkenen, har oppnådd en kultstatus gjennom tidene. Fra de tidlige dager der ruste togskinner møtte glohet ørkensand, og intet annet. Til de beryktede 30-åra med mafiavirksomhet og hor, gambling og bordeller på hvert et hjørne. Til den fantastiske metropolen Las Vegas har blitt i dag, med sprutende fontener, høy kjendisfaktor og millioner av besøkende hvert år. Det vrimler av aktivitet her, hver time av døgnet, 7 dager i uken året rundt.

Las Vegas har blitt objekt for mang en låt opp gjennom tidene, på grunn av det mytiske rundt ”Syndens by”. Det er mange artister som har tatt byen til sitt bryst, enten fordi de hadde et forhold til byen eller hørt dens mange historier.

  1. Viva Las Vegas

Denne sangen er en av Elvis Presley`s mest ikoniske låter, og kanskje en av de låtene man forbinder mest med byen. Viva Las Vegas kom ut i 1964, men nådde den gang kun en 29. plass på listen Hot 100. Låta har blitt coveret mange ganger blant annet av The Dead Kennedys og ZZ Top. Låta omtaler både kasinoer og damer i alle sine fasetter. Her er det penger som brenner i hendene på en glad og ivrig Elvis på sitt beste. Langt fra sine strofer til Priscilla som alltid var på hans minne, tyder sangen på en trigger-happy kar fra Mississippi.

  1. Sin City

Rocke-bandet AC/DC fra Australia hadde også sitt forhold til den amerikanske byen i ødemarka. Sangen har en dopet sound med Bon Scotts sandete vokaler og bassisten Cliff Williams kunstige klang. Låta kom på albumet Powerage med andre låter som kan assosieres rett tilbake til oasen midt i ørkenen, nemlig ”Gimme a Bullet”, ”Riff Raff”, ”Down Payment Blues” og ”What`s next to the Moon”. Man får følelsen av hardbarkede kriminelle og luguber virksomhet hele veien hjem.

  1. Queen of Las Vegas

På 80-tallet herjet new-wave-bandet The B-52s` listene med låter som ”Loveshack” og ”Rock Lobster”. Det er noe ganske romantisk med spilleavhengighet, den lidenskapelige alt-oppslukningen av blinkende automater i lange baner, spesielt når det akkompagneres med en trommemaskin og synthesizer. Man får nesten følelsen av å være midt blant automater og enarmede banditter. Kanskje deres fascinasjon for bombefly (Boeing 52), var med på å sprenge seg fram i populærmusikken på midten og slutten av 1980-tallet.

  1. Leaving Las Vegas

På 90-tallet gjorde Sheryl Crow inntreden på pop-himmelen med sine ballader og fengende låter. Hit`n skulle visstnok være en selvbiografisk sang om en hard periode i neon-metropolen. Låta som ble sluppet i 1994, ble hennes virkelige gjennombrudd. Lenge før hun skulle bli sammen med den nybakte verdensmester i landeveissykling (Oslo 1993), Lance Armstrong, var det å pakke sammen og dra noe hun også tenkte på da. Ukene med den røffe livsstilen i ørkenbyen hadde blitt for mye, selv for Sheryl. Men med låta ”All I Want” var likevel Sheryl kommet for å bli.

  1. Vegas

Med sin base i Bergen, Norge, hadde elektrobandet Clubstrophobia klart å fange en sound som fikk folk til og tenke på byen der ingen synder er forbudt. Den rolige funky låta faller rett inn i chillout-sjangeren med sine fargerike uttrykk. Dra til Vegas og glem alle dine bekymringer er oppfordringen, og det kunne kanskje være like greit i 2003. Låta oppnådde også en nominasjon for beste musikkvideo i 2004. Det var ikke vanskelig å la seg rive med på dansegulvet når denne låta ble snurret.

  1. Waking up in Vegas

Katy Perry har også tydeligvis vært i Las Vegas, for med låta kunne hun trygt anbefale å riste av seg glitteret etter en dekadent fet på The Strip. Sangen ble topp-ti på Hot 100-lista i 2009, noe som gjorde at folk virkelig begynte å få opp øynene for den unge skjønnheten. Det er ingen tvil om hvor Katy hadde vært, om man hører godt etter i starten av sangen. Pengene renner ut av spilleautomatene, men tydeligvis tok festen helt av.

Det kan alltid være lurt å reise til Las Vegas med en nykter forventning, og ikke våkne opp slik som mange av disse artistene. Likevel har det blitt mange flotte låter ut av det.